A WordPress gyorsítás lépései

Kérd az ingyenes felmérést, olvasd el a tippeket!

Lassú a weboldal betöltési sebessége?

A WordPress gyorsítás szolgáltatás megrendelése esetén felmérem a honlapod gyenge, és lassító sarokpontjait. Az árajánlathoz nem kell adnod hozzáférést, a munkát távolról elvégzem. A kialakult képről és a javítási lehetőségekről ingyenes árajánlatot és teljesítmény jelentést kapsz.

A  szolgáltatás elvégzése után weboldalad optimális sebességű lesz minden készüléken. Gyakorlatilag a szolgáltatás elvégzése mellett egy WordPress karbantartást is kapsz.

Cache gepárd-Honlapspecialista.hu

A WordPress gyorsítás 7 Lépése

1. Tárhely beállítások felülvizsgálata, a szolgáltatás minőségének ellenőrzése

A legelső lépés  a tárhely beállítások felülvizsgálata. Megnézem és elemzem a honlapod biztonságos kapcsolatát a te szervered és az ügyfél közt. Továbbá ellenőrzöm a tárhely beállításait. Megnézem, hogy a szervered alkalmazza-e a szövegtömörítést. Biztonsági mentést készítek és ellenőrzöm a WordPress-hez szükséges PHP verziót.

Ha van a tárhely szolgáltatódnak gyorsítótár megoldása, akkor bekapcsolom. Szükség esetén a PHP frissítést is elvégzem a megfelelő teljesítmény érdekében. Ellenőzzöm hogy a tárhelyed biztosítja-e a szükséges erőforrásokat.

 2. Kihagyhatatlan lépés az adatbázis optimalizáció

A második lépés a WordPress gyorsítás során az adatbázis rendbetétele. A gyors és megfelelő adatbázis elengedhetetlen egy jó honlap eléréséhez. Ellenőrzöm az adatbázis tábláidat és optimalizálom őket, eltávolítom a felesleges töltelék adatokat. Ez által jelentős gyorsulást érünk el az adatbázis lekérdezésekben.

3. WordPress gyorsítás: Felesleges stíluslapok

A képen az Usage Visualization oszlop szemlélteti pirossal jelölve a nem használt stílusokat.

A honlapodon olyan felesleges stíluslapokat keresek, amelyek nem szükségesek az adott oldal megfelelő betöltéséhez. Ezeket a stílusokat lehetőség szerint eltávolítom az oldal betöltéséből.Tehát ahol nem szükségesek ezek a stiluslapok, ott nem lesznek betöltve.

A további stílusokat optimalizálom és tömörítem oldalak szerint. A képen egy egyszerű WordPress főoldal látható. A legelső sor szemlélteti, hogy az adott stílust letöltöttük a számítógépünkre, de 94,8% át nem használtuk a megjelenítés során.

A szolgáltatással ezek a problémák minimalizálhatóak. Kisebb adatmennyiség kerül letöltésre, ezáltal az oldal betöltése lerövidül minden eszközön és mindenféle hálozati kapcsolaton. Többek között ez a legfontosabb lépés a weboldal sebesség javítás során.

wordpress-gyorsítás-honlapspecialista
A képen az Usage Visualization oszlop szemlélteti pirossal jelölve a nem használt stílusokat

4. A felesleges szkriptek befolyásolják a betöltési időt

 • A honlapodon olyan felesleges szkripteket – mini programokat – keresek, amelyek nem szükségesek az oldalad megfelelő működéséhez. Ezeket a szkripteket kikapcsolom azokon az oldalakon ahol nem szükségesek.
 • Továbbá optimalizálom a távoli szükséges szkriptek letöltését és betöltési sebességét. A szükséges szkriptjeidet tömörítem és optimalizálom, ezzel újabb értékes adatmennyiséget érsz el, haladsz egy gyorsabb oldal felé.
 • A hajtás feletti rész betöltéséhez nem szükséges javascript fájlokat késleltetem a szuper oldalbetöltés érdekében.

5. Betűtípusok és ikonok optimalizálása

 • Manapság az oldalak 90%-án távoli, nem helyileg tárolt betűtípusokat használnak. Rendszerint a sablon készítői a Google fonts által kínált betűket alkalmazzák. A lényeg, hogy a betűk típusai egy távoli szerverről töltődnek le.
 • A szolgáltatás során lehetőség nyílik a betűtípusok helyi tárolására, vagy a betűkészletek egyesítésére, ezáltal csak egy távoli letöltés történik. Optimalizálni fogom betűtípusaidat, ezáltal elkerülhető a fehér képernyő oldalad betöltése során.
 • Amennyiben nagyon sok betűtípust használsz, javaslatot fogok tenni ezek redukálására.

6. Gyorsítótár bekapcsolása

A  hatodik lépés a gyorsítótár szolgáltatás telepítése és beállítása. Fontos, hogy tőlem nem csak egy feltelepített beépülő modult kapsz alapbeállításokkal. Az alapbeállítások sok esetben többet árthatnak, mint használnak.

Mindenképpen olyan gyorsítótárazási mechanizmust alkalmazok amelyet a tárhelyed 100% -ban támogat.

A beállítás során figyelembe veszem:

 • a honlapod jellegét,
 • látogatóinak számosságát,
 • az oldal dinamikáját,
 • a változtatások rendszerességét.

Az alap szempontok alapján fogom újra beállítani azt a bővítményt, amely igazi mérhető eredményeket hoz majd neked,

javulni fog a felhasználói élmény ezt garantálom.

 7. Képek optimalizálása

Ha rád is igaz, hogy közvetlen az internetről vagy a telefonoddal készített képeket töltöd fel a weboldaladra, akkor szükséged lesz a képek és videók optimalizálására.

Sajnos a csúcsszuper készülékek óriási fájlokat készítenek.

A honlapod úgy gyorsítható, ha csökkented a weboldalad adatmennyiségét.

A weboldalad képein minőségromlás nélkül átlagosan 50% tömörítést lehet végezni. Az oldalnak megfelelő képfelbontás és képformátum alkalmazásával további adatmennyiséget csökkenthetünk. További extra eredményt érhetünk el, ha ezeket a képeket a felhasználói gyorsítótárba helyezzük vagyis hatékony gyorsítótár házirendet alkalmazunk. A képeid optimalizálását te is elvégezheted, ehhez próbáld ki: a világhírű Shortpixel bővítmény weboldalát.

8. További, egyedi lépések

Az  utolsó lépések egyedi jellegű és oldalfüggőek. Itt szoktam megnézni az esetleges bővítményeket, amelyek lassítják az oldalad. A tipikus lassú bővítmények lecserélésére ajánlatot teszek. Az oldalad minden funkciója megmarad, és az elérhető legjobban optimalizált sebességet adja a felhasználóidnak.

WordPress gyorsítás: Néhány ötlet tőlem

Azt azért tudnod kell, hogy a WordPress weboldal gyorsítása nem minden tekintettben egyszerű feladat. Lehetséges, hogy szerencséd lesz és egy szimpla gyorsítás bővítmény megoldja a problémád.

Amennyiben a weboldalad saját magad próbálod optimalizálni itt olvashatsz néhány jó tanácsot tőlem.

Előszőr is nem mindegy, hogy milyen beépülő modulokat használsz az oldaladon, sok fejlesztő azt tanácsolja és a fórumokon is egyre több helyen olvasni a következő szent írást:

A WordPress-t nem gyorsítani kell, hanem jó alapokra kell építeni.

Bizonyos értelemben igaz az állítás. Magyarországon azonban nem mindenki fog megfizetni egy szakképzett WordPress fejlesztőt, aki egy optimalizált kódbázis alapján készíti el a honlapodat. (Így biztos, hogy megfelelő alapokkal fog bírni, ez által lényegesen egyszerűbb a WordPress weboldal sebesség optimalizálás  minden eszközön.)

Hazánkban népszerű technológia a különféle oldal építők (page builder) használata, gondolom a te oldalad is valamilyen page builder bővítménnyel készült. Nem mindegy azonban, hogy milyen oldal készítőt használsz az oldalad sebessége szempontjából.

Az oldal építők hátrányban

Az alapvető Core Web Vitals mutatók megjelenésével jelentős hátrányba kerülnek az úgynevezett nehéz oldalak. Nehéz oldalaknak nevezem azokat az oldalépítővel készített lapokat, amelyek rengeteg felesleges stílust és szkriptet töltenek be a weboldal kódbázisába, ezáltal jelentősen meg nő az oldal mérete és a sebesség is csökken. Nem mondom, hogy nem lehet ezeket a weblapokat gyorsítani, csak komoly szaktudást igényelnek.

Tipikus nehéz oldalépítők, amiket kerülni kell:

 1. Avada
 2. Beaver Builder
 3. Divi Builder
 4. Elementor
 5. WPBakey
Az oldalépítők hátránya

Mit használj, ha csak az oldalépítők jöhetnek szóba?

Több forrásból is elégedettek a sebesség szempontjából a következő oldalépítőkkel:

 1. Oxygen
 2. Gutenberg
 3. SiteOrigin

Ha teheted, akkor tervezd újra a honlapodat a fenti oldal építők használatával, vagy az új weboldal készítése esetén már ezekkel az építőkkel kezd meg a munkát és lényegesen kevesebb problémád lesz a honlapod optimalizáltsága és a WordPress gyorsítás szempontjából.

Amennyiben nem lehetséges részedről átépíteni a honlapod egy könnyebb oldalépítővel, akkor javaslom, hogy kérj tőlem egy árajánlatot WordPress oldal gyorsításra és kihozom az oldalad sebességéből a maximumot.

Tipp:Tőlem kérheted az oldalépítők eltávolítását. A meglévő dizájn alapján átalakítom vagy átkódolom a weboldalad.

A sebesség garantált.

A lassú bővítmények használata

A WordPress önmagában egy nagyon jól összerakott keretrendszer viszonylag tiszta kód bázissal, nem mondom, hogy nincsenek hibái, ezt a tartalomkezelő rendszert a fejlesztői közösség fejleszti. Elmondható, hogy a WordPress önmagában sebesség szempontjából nagyon jó.

A probléma többek között ott kezdődik amikor szükségünk van olyan új funkciókra, amiket a keretrendszerünk nem tartalmaz. Ilyenkor jön a bővítmények keresése és feltöltése.

A WordPress gyorsításnál a leggyakoribb probléma az, amikor az emberek megpróbálnak lassú bővítményeket futtatni osztott tárhelyen. Különösen igaz ez például a Woocommerce, Divi stb. bővítményekre. Ha feltétlenül szükségesek ezek a plugin – ok akkor mellőzni kell a sima osztott tárhelyeket.

Hogyan keresheted meg a lassú bővítményeket?

Egy jó kis eszköz volt erre a feladatra az ingyenes P3 bővítmény, amely megmutatta egyértelműen, hogy melyik plugin zabálja meg az erőforrásokat.

Frissítés: Ne használd ezt! Jelenleg az 1.5.4 verzió elérhetetlenné teszi a weboldalad. Helyette inkább a Query Monitor bővítményt ajánlom.

További lehetőség lehet a lassú bővítmények ki szűrésére a Gtmetrix vízesés nézet. (Szaktudást igényelhet.)

A weboldal betöltődési sebesség javítás egyszerű lépései

 1. Kersd meg a lassú bővítményt, kapcsold ki azt.
 2. Keress egy hasonló gyorsabb bővítményt az adott feladatra.
A lassú bővítmények hátránya

Tipikus lassú bővítmények:

 1. All-In-One Event Calendar
 2. Better WordPress Google XML Sitemaps
 3. Broken Link Checker
 4. Contact Form 7
 5. Divi Builder
 6. Elementor
 7. Envira Gallery
 8. ExactMetrics
 9. Fancy Gallery
 10. Google Analytics
 11. Google Language Translator
 12. Google Translate
 13. Google XML Sitemaps
 14. Jetpack
 15. NextGEN Gallery
 16. Query Monitor!!!!
 17. Revolution Slider
 18. SumoMe
 19. Thrive
 20. Ultimate Social Media & Share
 21. Wordfence
 22. WP Facebook Like Plugin
 23. WP Social Share
 24. WPML
 25. Yet Another Related Post

További lassú és persze gyors bővítményeket fedezhetsz fel, ha feltelepíted a Chrome böngésződbe a WP Hive bővítményt. Igen a Chrome-ba😊! Nem kell mást tenned ez után csak navigálj el a https://wordpress.org/plugins/ oldalra. Keresd meg a kiszemelt bővítményt és máris látod a teljesítmény adatait.

Ellenőrizd le az átlagosnak mondható 20 db bővítményed!!

Biztos, hogy minden bővítmény használatban van?

Kapcsold ki a nem használt bővítményeket

WordPress gyorsítás a bővítmények ellenőrzése szükséges

A képméretek optimalizálása fontos lépés

Ahhoz, hogy a weboldalad forrása minél kisebb legyen szükséges a képeket is tömörítened. A gyors betöltés elősegíthető a kis fájl mérettel.

 1. Mindig csak akkora felbontású képet tölts fel a média tárba amekkora szükséges
 2. Használd a Shortpixel bővítményt
 3. Hozd létre a Shortpixelben a webp kép formátumot ezzel 40% fájlméret csökkenést érsz el minőség romlás nélkül.

További szükséges lépések

Használd az Autoptimize bővítményt, ez gyakran megtudja javítani a legtöbb megjelenítést gátló problémát.

 1. Állítsd be a szkriptek és stílusok tömörítését
 2. Állísd be a szkriptek és stílusok egyesítését

Optimalizáld a Google Font-okat (display:swap)

Sok font esetében használj local font bővítményt: Pl: OMGF

Telepítsd a cache bővítményt

Használd a WP Super Cache bővítményt. A leg erőforrás barátibb ingyenes cache plugin.

 1. Az „easy” résznél kapcsold be a cache működését
 2. A fejlett beállításoknál pipáld be az összes ajánlott szekciót
 3. Állítsd be a cache timeout értéket 86400-ra vagy 43200-ra
 4. A preload fülön a Refresh preloaded cache értéke legyen egyenlő a cache timeout értékével. kapcsold be az eltöltést

Késleltesd a harmadik fél JavaScript fájlokat a betöltésnél

 1. Első lépésként készíts egy sebesség tesztet és ellenőrizd a JavaScript végrehajtási időt: itt
 2. Keresd meg azokat a harmadik féltől származó js fájlokat amiknek a betöltése hosszú időt vesz igénybe (Analytics.js, gtm.js,fbevents.js stb.)
 3. Használd a késleltetésre a Flying Scripts by WP Speed Matters bővítményt.
 4. További segítség: itt

Göbölyös Attila CEH, SEO EXPERT

Rendszermérnök & WordPress Developer

Göbölyös Attila vagyok, a weboldal készítés szakértője. Mérnök informatikus, etikus hacker és SEO Szakértő.

Fő szakterületeim:

 • Információ biztonság
 • Keresőoptimalizálás
 • Weboldalkészítés

Teljes körű ügyintézést vállalok a honlapoddal kapcsolatban, neked csak annyi a dolgod, hogy dőlj hátra, és mondj el mindent, amit megálmodtál. Ha nincsenek ötleteid, az sem baj!

A legjobb és a legkorszerűbb szolgáltatást nyújtom, korrekt áron.

Göbölyös Attila-Honlapspecialista.hu