WordPress karbantartás 4 lépésben

A WordPress karbantartás álltalános bemutatása.

Sok esetben találkozni manapság elavult honlapokkal, ahol a karbantartást nem végzik el rendszeresen. Sok ügyfél nem is feltétlen van tudatában annak, hogy a weboldalát időnként karbantartani és frissíteni kell. Általában elmondható, hogy valamilyen probléma adódik a honlapjával és ezt követően kerül tájékoztatásra a WordPress karbantartás elmaradásáról. Pedig, ha az ügyfél rendelkezik minimális informatikai tudással, akár saját maga is elvégezhette volna ezeket az egyszerű lépéseket.

Készítettem nektek egy általános leírást a rendszeres karbantartás lépéseiről

Miért fontos a rendszeres WordPress karbantartás

Azt tudnod kell, hogy a WordPress az egy CMS keret rendszer és a világ honlapjainak több mint 20%-át uralja és a forráskódja nyitott, illetve folyamatosan fejlesztik, javítják. Na most ebből az következik, hogy kijavítanak egy incidenst amit valaki felfedezett és ez után egy újabb WordPress verzió jelenik meg. Te nem telepíted fel ezt és egyúttal a honlapod sérülékeny lesz. A hiba részletei elérhetőek az interneten. A támadók könnyen összeállítanak egy robot programot amivel végig pásztázzák a világhálót a sérülékeny verziót keresve. Bumm! A honlapodat feltörték, de te még nem tudsz róla. Szintén ez az általános eljárás a népszerű bővítmények és sablonok tekintetében, ha nem foglalkozol a dolgokkal kellőképpen akkor Bumm!

A rendszeres frissítés része a WordPress karbantartásnak

A technika fejlődik. Elmondható, hogy ebben a szakmában öt évente megújul minden. Néha könnyebb lesz a dolgunk néha nehezebb, de tartani kell a lépést. A fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy a bővítményük és a sablonjuk optimális teljesítményű legyen azonkívül tartalmazzon új opciókat. Az új fejlesztések adott esetben még előnyt is kovácsolhatnak neked. Például most sok sablon fejlesztő az új alapvető Core Web Vitals mutatóknak való megfelelésen dolgozik a gyors honlap érdekében. Gondolj csak bele: felfrissíted a sablonod és máris 15% -al gyorsabban tölt be a weboldalad.

Amennyiben meggyőztelek a karbantartás fontosságáról, kérlek olvasd el az alábbi lépéseket a végrehajtáshoz. Vagy kérj egy személyre szabott árajánlatot itt.

1.Legyen biztonsági mentésed

Többnyire a tárhelyeden van bekapcsolt mentés, vagy úgy írja a szolgáltató, hogy probléma esetén kérhetsz visszaállítást. Ne bízz ebben száz százalékosan!

Légy meggyőződve saját magad arról, hogy rendelkezel egy saját biztonsági mentéssel, amit biztonságos helyen tárolsz (Google drive, One drive, saját gép). Ezzel be vagy biztosítva az adatvesztés esetére.

A tervezett WordPress weboldal frissítés megkezdése előtt készíts biztonsági mentést a honlapodról.

Miért szükséges ez?

A Bővítmények aktualizálása nem minden esetben gyerekjáték és a sablonoké sem. Történhetnek olyan problémák amelyeket hirtelen nem tudsz megfelelően le kezelni, ideges leszel mert leállít az oldal. Ezek a problémák általában egy nem megfelelő bővítmény vagy sablon halmaz kód konfliktusából adódnak. Az is lehet éppen, hogy egy specifikus fejlesztés közben elkövetett hibába futsz bele. Ilyenkor a legoptimálisabb megoldás egy mentésből visszaállni. Adott esetben ha kiszúrod a probléma forrását, akkor Ftp-n keresztül kikapcsolhatod azt. Mindenképpen keresd fel a bővítmény vagy sablon support oldalát és ellenőrizd, hogy mások nem jelentettek-e hasonló problémát.

Néhány eset

 • A frissítés sikerül és fehér képernyőt kapsz
 • A WordPress weboldal nem tud kapcsolatot létesíteni az adatbázissal
 • A honlap hiányos
 • Szétcsúszott, csúnya oldalak
 • Egyes funkciók nem működnek

Biztonsági mentés egyszerűen

Biztonsági mentés készítésére a legbiztonságosabb:) megoldás az UpdraftPlus WordPress Backup Bővítmény használata. Már az ingyenes verzió is lehetőséget nyújt egy távoli Google drive mentés kivitelezésére. Pofon egyszerű a használata és Magyar nyelven is ért. A bővítmény prémium verziója további extra kényelmi megoldásokat kínál. Ilyen például a WordPress core vagy bővítmények frissítés előtti automatikus mentés felajánlása, rengeteg felhő integráció, mentés ütemezések finomhangolása, weboldal költöztetés. Jelenlegi legolcsóbb elérhető ára 70$ körül mozog éves szinten.

Miután feltelepítetted a bővítményt navigálj a beállításokra és menj végig a varázslón. Az ingyenes verzió lehetőséget biztosít Google drive mentésre is.

Ha végeztél a bővítmény beállításaival kattints a „Mentés most” gombra. Várd meg még lefut a mentés és folytasd a következő lépéssel.

2.A WordPress frissítése

Mivel a honlapod WordPress – el készült, ezért elmondható, hogy a mag aktualizálása a legfontosabb feladat karbantartás során. Amint elérhető frissítés érkezik az a vezérlőpulton a többi frissítéssel együtt értesítés fog megjelenni.

 1. Kattints a vezérlőpultra ezen belül a frissítésekre
 2. Ellenőrizd van-e WordPress frissítés
 3. Mentés után nyomj rá frissítés most gombra
 4. A frissítés sikeresen lezajlott

A WordPress verzió számozása rendkívül egyszerű. A kisebb verziószámok gyakorlatilag csak kisebb hibajavításokat tartalmaznak. A nagyobb egész számú megjelenések pedig összetettebb fejlesztéseket tartalmaznak és új funkciókat. Érdemes lehet egy új verzió megjelenés után várni 24-48 órát és utána feltenni azt. Ez idő alatt kiderül, hogy okozhat-e valamilyen nem várt globális jelenséget. Jelenleg ott tartunk, hogy a kisebb verziószámú frissítések automatán települnek. Ezen ne lepődj meg.

3. A bővítmények és sablonok frissítése

Használj minél kevesebb bővítményt, csak azokat használd amelyek valóban szükségesek. Ezeket ellenőrizd!

A bővítmények és sablonok frissítése előtt szintén ajánlott mentést készíteni az oldalról.

 1. Kattints a vezérlőpultra ezen belül a frissítésekre
 2. Ellenőrizd vannnak-e új verziók
 3. Mentés után nyomj rá frissítés most gombra, de csak egyesével
 4. A folyamat sikeresen lezajlott

A bővítményeket és a sablonokat egyesével frissítsd. Így könnyen kiderül a problémánál, hogy melyik bővítménynél és sablonnál keletkezett. Szintén ajánlott betartani a 24-48 órás szabályt.

Honlapkészítés- 2021

4. Tapasztalatot igénylő mélyebb karbantartási feladatok

Bizony itt már nem árt kicsit jobban belemélyedni az informatika világába, ha úgy érzed ez neked egy kicsit magas lesz akkor nem árt megbíznod egy WordPress weboldal szakértőt aki elvégzi helyetted a karbantartást.

Nézzük mi lehet még itt? Fontos megnézned legalább egyszer, hogy a tárhelyszolgáltatód milyen biztonsági intézkedéseket alkalmaz az érdekedbe. Ehhez lépj be cPanel-ba és ellenőrizd.

 • Találsz-e olyan menüpontot, hogy biztonság?
 • Telepítve ModSecurity?
 • Imunify360 telepítve?

Sorolhatnék még rengeteg biztonsággal kapcsolatos alkalmazást, de nem teszem. Ha nem érted vagy nem találsz semmit, kérdezd meg a szolgáltatót.

Ha már úgy is a cPanel-ben vagy nyiss meg egy fájlkezelőt és töltsd le a htaccess fájlt.

 1. Nyisd meg Notepad használatával és ellenőrizd a biztonsági beállításokat.
 2. Amennyiben hiányosak a beállítások akkor állítsd be a cikk alapján.

Ellenőrizd a webhely kártékony forgalmát, ehhez a legegyszerűbb a a Wordfence Security Plugin telepítése. Segítség a Wordfence beállításához.

A következő fontos lépés a WordPress adatbázis karbantartás. Létezik erre egy nagyon jó alkalmazás a https://hu.wordpress.org/plugins/wp-optimize/

Készíts adatbázis biztonsági mentést!

Telepítsd fel a bővítményt és futtasd le a szükséges takarításokat. Fontos, hogy itt azért nem árt érteni, hogy mit-miért csinálsz.

 1. Ellenőrizd a spam kommentek számát, és telepítsd az Akismet bővítményt.
 2. Optimalizáld a WordPress weboldalad sebességét.

Karbantartás csomagajánlatok

1. Éves  karbantartás csomag – közepes:

 • Az oldal bővítményeinek és a WordPress frissítése heti szinten, illetve szükség szerint
 • Biztonsági sebezhetőségek monitorozása
 • Tűzfal beállítás
 • Webhely kártékony forgalom monitorozása
 • Bejelentkezési felület elrejtése az ismeretlen látogatók elől
 • WordPress fájlok rejtése
 • WordPress fájlok módosulásának követése
 • Havi 4 bejegyzés közzététele (az általad biztosított szöveggel és képpel)
 • Havi 4 oldalmódosítási lehetőség (menüpont változtatás, telefonszám változtatás, új akció, banner stb.), szöveg- és képszerkesztés nélkül
 • Tárhelybeállítások ellenőrzése
 • Kapcsolattartás a tárhelyszolgáltatóval
 • Biztonsági mentés beállítása és monitorozása
 • Weboldal sebességoptimalizálás

2. Éves weboldal karbantartás csomag – alap:

 • Az oldal bővítményeinek és a WordPress frissítése heti szinten, illetve szükség szerint
 • Biztonsági sebezhetőségek monitorozása
 • Tűzfal beállítás
 • Webhely kártékony forgalom monitorozása
 • Havi 2 oldalmódosítási lehetőség (menüpont változtatás, telefonszám változtatás, új akció, banner stb.), szövegírás és képszerkesztés nélkül
 • Tárhelybeállítások ellenőrzése
 • Kapcsolattartás a tárhelyszolgáltatóval
 • SSL tanúsítvány ellenőrzés (egyes tárhelyeken nem újul meg automatán)
 • Biztonsági mentés beállítása és monitorozása

3. Időszakos karbantartás csomag – 1 alkalom, amikor kéred

 • Weboldaladat alkalomszerűen fogom karbantartani az általad választott időpontban
 • Minden elérhető frissítés telepítése a weboldalon
 • Beállítások és az oldalszerkezet ellenőrzése
 • Mentés beállítása és monitorozása
 • Bejelentkezési felület elrejtése az ismeretlen látogatók elől
 • Tűzfal beállítások ellenőrzése
 • WordPress fájlok rejtése
 • WordPress fájlok módosulásának követése
 • Tárhely beállítások ellenőrzése

Göbölyös Attila

Rendszermérnök & WordPress Developer

Göbölyös Attila vagyok, a weboldal készítés szakértője. Mérnök informatikus, etikus hacker és profi Photoshop végzettséggel is rendelkezem. Folyamatosan képzem magam.

Teljes kivitelezést vállalok, nincs szükséged grafikusra és programozóra. Ezek által plusz költségeket takarítasz meg.

Teljes körű ügyintézést vállalok a honlapoddal kapcsolatban, neked csak annyi a dolgod, hogy dőlj hátra, és mondj el mindent, amit megálmodtál. Ha nincsenek ötleteid, az sem baj!

A legjobb és a legkorszerűbb szolgáltatást nyújtom, korrekt áron.

Göbölyös Attila-Honlapspecialista.hu