Free cookie consent management tool by TermsFeed

Profi tippek a WordPress karbantartásához: 5 legjobb módja a weboldal karbantartásnak

Nézzünk szembe a tényekkel: A WordPress nem egy könnyen karbantartható platform. A CMS folyamatos gondozást és figyelmet igényel, hogy elkerüljük a teljesítménycsökkenést, a biztonsági kockázatokat, a meghibásodott funkciókat és egyéb problémákat.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy külön csapatot kell felfogadni, vagy nagy mennyiségű időt kell fordítania a karbantartási feladatokra. Ami azt illeti, számos olyan dolog van, amit haladó felhasználóként is megtehetsz, hogy a webhelyed egészséges és zökkenőmentesen működjön. Íme néhány profi tipp a WordPress karbantartásához, amelyek segítenek abban, hogy ezután a helyzet magaslatán maradj:

WordPress karbantartás trükkök

1.Tartsd fent a biztonsági mentési ütemtervet

Az egyik legfontosabb WordPress karbantartási stratégia a weboldalad rendszeres biztonsági mentésének elkészítése. Soha nem tudhatod pontosan, hogy mikor történik valami, ami tönkreteszi a webhelyedet. Például szerverprobléma adódhat, vagy egy hacker betörhet a webhelyedre, és törölhet tartalmat.

Az adatvesztés nem csak az összes webhely esetében gyakori probléma, de a WordPress-nek is van néhány speciális problémája, amely adatvesztéshez vezethet:

  • Egy bővítményfrissítés miatt elveszted a webhelyed funkcionalitását,
  • egy WordPress-frissítés megtöri a témát,
  • vagy egy alapvető WordPress-sebezhetőség miatt leállhat webhely.

Ha teljes és rendszeres biztonsági mentést készítesz a webhelyedről, elkerülheted az olyan helyzeteket,

  • amik adatvesztést okozhatnak,
  • vagy fizetni kell a webhely helyreállításáért.

A biztonsági mentések akkor is elengedhetetlenek, ha új tárhelyszolgáltatóhoz költözöl, vagy a WordPress weboldalad más URL-címre költözteted.

Ha a szerveren lévő adatokról nem készítesz rendszeresen biztonsági mentést, akkor fennáll annak a veszélye, hogy hiba vagy biztonsági rés esetén az összes adat elveszik. Ez nemcsak a jelenlegi webhelyed, hanem annak minden korábbi verzióját is érintheti.

Számos lehetőség van arra, hogy biztonsági mentést készíts a WordPress weboldalról. A legegyszerűbb mód az, UpdraftPlus WordPress Backup Bővítmény használata.

2. WordPress gyorsítótárazási (cache) bővítmények használata

A legjobb WordPress gyorsítótárazási bővítmények drámaian javíthatják webhelyed teljesítményét azáltal, hogy a weboldalad tartalmát egy ideiglenes gyorsítótárban tárolják. Amikor egy látogató megnézi az oldaladat, a szerver az ideiglenes tárolóból elő tudja hívni a tartalmad gyorsítótárazott változatát, csökkentve ezzel az adatbázishoz való hozzáférés szükségességét.

A gyorsítótárazással elkerülheted az olyan gyakori problémákat, mint a magas szerverterhelés, a lassú oldalbetöltési idő és a megnövekedett tárhelyköltségek. A cache azt is lehetővé teszi, hogy nagyobb webhely kevesebb szervererőforrással üzemeljen, ami előnyös a nagyobb vállalkozások számára, amik esetleg osztott tárhelykörnyezetben működnek.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden cache bővítmény egyforma. Sok gyorsítótárazási bővítmény rosszul teljesít, biztonsági kockázatot jelenthet, vagy megzavarhatja a webhely funkcionalitását. A W3 Total Cache-t használhatod WordPress gyorsítótárazási bővítményként, de vannak olyan lehetőségek, mint az Wp Rocket és a WP Super Cache, amelyek szintén nagyon népszerűek.

3. Rendszeresen frissíteni a WordPress magját

A WordPress mag stabil kiadása a webhelyed alapja, ezért a biztonsági kockázatok és a meghibásodott funkciók elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy ezt folyamatosan frissítsd.

A WordPress rendszeres frissítése jó gyakorlat, de ezt is következetes ütemezéssel kell tenned. A webhely tárhelyszolgáltatója automatikusan frissítheti a WordPress magját. Ha manuálisan frissíted a WordPress-t, akkor az automatikus frissítés funkcióval ütemezheted a rendszeres frissítést. Ennek ajánlott gyakorisága hetente egyszer, de ezt szükség szerint módosíthatod.

Amikor a WordPress új verziót ad ki, manuálisan is elindíthatsz egy frissítést, ha belépsz az adminisztrációs felületére, és a “Frissítés most” gombra kattintasz. Ez letölti a WordPress legújabb alapverzióját, és telepíti a webhelyre. A közösségi médiában és más online közösségekben is érdemes figyelned az új WordPress-verziókra, mivel a fejlesztők gyakran említést tesznek a WordPress-verziók jelentős változásairól.

4. Ellenőrizd a weboldalad rosszindulatú szoftverek és sebezhetőségek szempontjából.

A WordPress karbantartás fontos része, hogy szemmel tartsd a rosszindulatú szoftvereket és a biztonsági problémákat a honlapodon. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd az oldalad rosszindulatú szoftverek szempontjából, de beállíthatsz automatikus rosszindulatú szoftverellenőrzést is egy olyan szolgáltatással, mint a Sucuri.

A WordPress kiválóan teljesít a biztonság terén, de fontos, hogy mindig a legújabb WordPress-verzióval legyen naprakész, hogy a legújabb sebezhetőségekkel szemben is védve legyen. A Sucuri WordPress biztonsági ellenőrző jelentése képes felismerni a rosszindulatú szoftvereket, átvizsgálja a weboldalt és az esetleges problémákra tanácsokat ad.

Használhatsz olyan rosszindulatú szoftver szkennert is, mint a SiteCheck. Ez ellenőrzi az oldalad, és figyelmeztet, ha bármilyen problémát talál. Fontos megjegyezni, hogy mindkét eszközt úgy kell használni, hogy közben manuálisan is ellenőrződ a webhelyed. Ez lehetővé teszi, hogy azonosítsd a téves pozitív eredményeket.

5. Adj hozzá biztonsági intézkedéseket a WordPress -hez

Amikor egy erős WordPress-alap kiépítéséről van szó, van néhány kulcsfontosságú biztonsági intézkedés, amelyet megtehetsz a webhelyed védelme érdekében. Ezek általában a standard WordPress telepítés részét képezik, de fontos, hogy ellenőrizd, hogy minden lépést elvégeztél-e, hogy minden 100%-ban működjön.

  • Van például egy erős WordPress felhasználóneved?
  • Erős jelszót használsz?
  • Használsz kétfaktoros hitelesítést?
  • Használsz bejelentkezési kísérlet korlátozást?

Sok más biztonsági intézkedést is megtehetsz, hogy megerősítsd a WordPress alapjait. Ezek közé tartozik a WordPress bejelentkezés védelme, tűzfal hozzáadása a tárhelykörnyezethez és a webhely biztonsági figyelmeztetések beállítása. Ezek olyan alapvető WordPress biztonsági intézkedések, amelyek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megvéd a weboldalad a rosszindulatú tevékenységektől.

Következtetés

Mindezek a tippek jelentős időbeli elkötelezettséget jelentenek, de kezelhető darabokra bonthatók. Beállíthatsz automatikus biztonsági mentéseket, telepíthetsz egy WordPress cache bővítményt, rendszeresen frissítheted a WordPress-t, ellenőrizheted az oldalad rosszindulatú programok és sebezhetőségek szempontjából, és biztonsági intézkedéseket adhatsz a WordPress-hez. Ez rengeteg munka, de elengedhetetlen ahhoz, hogy webhelyed zökkenőmentesen működjön és jó felhasználói élményt nyújtson. A WordPress karbantartás után vállalkozásod a növekedésére összpontosíthat, tudva, hogy webhelyed jó kezekben van.